Please return following links to the footer:
Designed by r4 3ds, thanks to: hcg injections, r4 and http://lco2serve.com/
Asztali számítógép és Laptop összehasonlítás

Asztali számítógép és Laptop összehasonlítás

A számítógépek új kora

A mai világban ritkának számítanak a hagyományos asztali számítógépek, főleg az otthoni felhasználás terén. Leginkább munkahelyeken használnak még asztali számítógépeket, azonban onnan is kezdik kiszorítani őket a laptopok, notebookok vagy ultrabookok, illetve speciálisabb területeken akár a gamer laptopok is. Ennek oka főként a hordozhatóságban keresendő, azonban további vonzó funkciókkal is rendelkeznek. Hogy tisztábban lássuk ezen alternatív eszközök közti különbséget, vegyük sorra jellemzőiket!

Laptop vagy notebook?

A laptop mondhatni a notebook „nagytestvére”, ez igaz rá méretbeli összehasonlítás és megjelenés szempontjából is. Míg a laptop az asztali számítógépet hivatott leváltani, ennek megfelelően könnyebb és kisebb, addig a notebook a laptopnál is kedvezőbb feltételeket kínál, hogy a felhasználó minél több igényét kielégítse. Ehhez hozzátartozik, hogy még kompaktabb megjelenést és egyszerűbb hordozhatóság jellemzi. A notebook sokkal praktikusabb, ezáltal rohanó életünkbe jobban illeszkedik. Ezen apró különbségek alapján érthető, hogy Magyarországon miért keverik össze, illetve értik a notebookot is laptopnak.

Ultrabook

Ahogy már említettük, a notebook fogalma összemosódik a laptopéval, s ehhez hasonlóan az ultrabookot sem különítjük el élesen az előbbiektől. Funkcióit tekintve nincs nagy különbség, azonban legfőbb előnyét a könnyebb súly jelenti, mellyel vetélytársait megelőzi. Egy ultrabook legfeljebb 13 collos méretű kijelzővel rendelkezik, ezzel a legkisebb a mezőnyben. A felhasználói igényekhez igazodva minden gyártónál megtalálhatóak az ultrabookok, sőt a választék ezek esetében mozog a legszélesebb skálán. Mivel a felhasználók egyre kompaktabb megoldást keresnek, a lehető legkevesebb (akár a súlyból adódó) kellemetlenségek mellett, így nem meglepő, hogy a legtöbben ezt a típust keresik.

A videojátékok szolgálatában

Kijelenthető, hogy a konzolok mellett napjainkra a gamer laptopok is kiveszik részüket a videojátékok kapcsán. A legtöbb videojáték nagy teljesítményű és memóriakapacitású gépet igényel, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsa felhasználójának. A videojátékok előretörése és bajnokságok, fogadások rendezése miatt a piacnak is alkalmazkodnia kellett, s a lehető legjobb grafikával kellett ellátni a gamer laptopokat. Természetesen nem csak a játékokhoz alkalmasak ezek a magas színvonalú laptopok, hanem tökéletesen megfelelnek designerek vagy fotósok számára egyaránt.

Az első számítógépektől hosszú út vezetett a gamer laptopokig, de látható, hogy a számítástechnikai piac igyekszik minden felhasználói igény kielégítésére.

Szólj hozzá!

Használható HTML elemek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>